Lachen stimuleert gedrag dat de ontwikkeling van relaties ten goede komt.

Als mensen samen hebben gelachen, gedragen ze zich openhartiger naar elkaar, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Wanneer proefpersonen gezamenlijk een lachfilm kijken, zijn ze onmiddellijk daarna bereid om bijzonder veel persoonlijke informatie met elkaar te delen.

Zelf zijn ze zich niet eens bewust van die openhartigheid. 

Dat melden onderzoekers van het University College in Londen in het wetenschappelijk tijdschrift Human Nature.

De onderzoekers lieten 112 studenten in groepjes kijken naar verschillende films. Sommige groepen kregen een comedyfilm te zien, anderen keken naar een instructievideo voor golfers of een natuurfilm.

Na afloop werd aan alle deelnemers gevraagd om een boodschap te schrijven aan een ander groepslid om elkaar beter te leren.

De proefpersonen die een lachfilm hadden gekeken, bleken veel meer persoonlijke informatie in hun tekstjes op te nemen dan de kijkers van de natuurfilm en de instructievideo.  

Volgens hoofdonderzoeker Alan Gray wordt die openhartigheid waarschijnlijk niet alleen opgewekt door de positieve gezamenlijke ervaring, maar ook door het 'gelukshormoon' endorfine dat vrijkomt bij het lachen.

Opvallend was verder dat de proefpersonen zelf niet in de gaten hadden dat ze veel persoonlijke informatie deelden in hun tekstjes. Hun openhartigheid werd wel opgemerkt door mensen die de boodschap ontvingen.

"Dat komt overeen met het idee dat lachen gedrag stimuleert dat de ontwikkeling van relaties ten goede komt", aldus Gray op nieuwssite ScienceDaily.

"Bij het opbouwen van een relatie is het namelijk minder belangrijk dat je zelf het idee hebt dat je veel over jezelf onthult, het gaat er vooral om dat de ander het gevoel krijgt dat je openhartig bent."

Vandaar dat de borrels na een Mindpepper optreden altijd zo gezellig zijn!

Mindpepper van de maand

februari 2019

Passie Missie Beroep Roeping

januari 2019

december 2018